maandag, december 15, 2008

De hand blijft op de knip


Hoewel er op het eerste gezicht niets aan de hand is in de winkels hier, zo was het toch nog gewoon druk vandaag in de winkels waar de familie Emmer moest zijn, lijkt het verder een desastreus kerstseizoen te worden voor de Amerikaanse retailers. Want regel is momenteel. Kijken en niet kopen. Vooral duurdere aankopen worden er niet verricht. De verkoop van juwelen is bijvoorbeel met 28 procent in elkaar geklapt. Televisies en dure electronica idem. Ondanks enorme afprijzeingen, weigert de Amerikaan zichzelf te verwennen. Daarvoor zijn de tijden te onzeker. Zie hier een bijdrage van het NBC-nieuws van gisterenavond.
De Amerikanen worden zo spaarzaam dat voor het eerst in meer dan dertig jaar hun schuld is afgenomen. Dat is goed nieuws. Maar wel op de hele lange termijn.

1 opmerking:

Anoniem zei

En dit is natuurlijk precies het probleem waar de hele economie onder lijdt: de mensen geven geen geld uit; daardoor gaan de bedrijven failliet, waardoor er meer werkelozen komen die weer minder koopkracht hebben. Hoe doorbreek je die cirkel? Misschien toch door meer te kopen, als het budget het maar enigzins toelaat?